Παρέμβαση αντιπληροφόρησης και φροντίδας του πάρκου Κύπρου και Πατησίων

0
738

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

To πάρκο, ως δημόσιος, πράσινος χώρος μέσα στο τσιμεντένιο δάσος των περιοχών Κυψέλης και Πατησίων, των πιο πυκνοκατοικημένων γειτονιών της Αθήνας, που εξακολουθεί μέχρι σήμερα, σε πείσμα των κρατικών και δημοτικών σχεδιασμών, να είναι ελεύθερος και ανοιχτός σε όλους, αποτελεί διέξοδο κοινωνικής συνεύρεσης και επικοινωνίας πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών. Η διάσωση και η ύπαρξή του είναι αποτέλεσμα μακροχρό-νιου αυτοοργανωμένου και αδιαμεσολάβητου κοινωνικού αγώνα, που περιλαμβάνει την αναδια-μόρφωση και τη φροντίδα του. Έχουν περάσει έντεκα χρόνια από εκείνο το πρωινό της 26ης Γενάρη, όταν, έπειτα από απόφαση του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα του δημάρχου Κακλαμάνη, για παραχώρησή του σε ιδιωτική εταιρεία και μετατροπή του σε πάρκινγκ, η ορμή των συνεργείων, που πρόλαβαν χαράματα να κόψουν 44 δέντρα (εκ των οποίων τα 12 αιωνόβια), και των κατασταλτικών δυνάμεων που τα συνόδευαν, ανακόπηκε από την αποφασιστικότητα και τη μαχητική αντίσταση εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής και αλληλέγγυων.

Αυτός ο πολύμορφος δυναμικός αγώνας, που ξεκίνησε εκείνο το πρωινό, παραμένει βαθιά ριζωμένος στο πάρκο, ζωντανός στις μνήμες και στις συνειδήσεις των ανθρώπων: από τις συγκρούσεις με την αστυνομία που συνόδευαν τις μπουλντόζες του Δήμου μέχρι τις διαδηλώσεις που έγιναν στη γειτονιά και έξω από το δημαρχείο, από τις πυκνές ανοιχτές συνελεύσεις, τις δεκάδες συγκεντρώσεις και ποικίλες εκδηλώσεις μέχρι τη συλλογική προσπάθεια για τη δενδροφύτευσή του, την ανακατασκευή της παιδικής χαράς, την επανασύνδεση του νερού, την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Συγκροτεί συλλογική παρακαταθήκη του τι μπορεί να επιτύχουν οι οργανωμένες από τα κάτω ακηδεμόνευτες κοινωνικές – ταξικές αντιστάσεις. Αυτόν τον διττό χαρακτήρα του ως ανοιχτό δημόσιο χώρο πρασίνου αλλά και εστία αγώνα και αντιπληρο-φόρησης υπερασπιζόμαστε μέσα από τη λειτουργία της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων που εδράζει στο πάρκο. Μια συνέλευση που γεννήθηκε μέσα από τον αγώνα υπεράσπισής του και σφυρηλατήθηκε στο πλαίσιο του κοινωνικού – ταξικού κινήματος της περιόδου όξυνσης της γενικευμένης κρίσης του συστήματος 2010 – 2013.

Αρκετές φορές, μέσα σε αυτά τα έντεκα χρόνια, στον χώρο του πάρκου, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πλήθος από δυσεπίλυτα προβλήματα επιβίωσης και συμβίωσης που προκύπτουν από την εγκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού φτωχών, άστεγων, περιθωριοποιημένων και αποκλεισμένων ανθρώπων. Πρόκειται για προβλήματα που δημιουργεί η γενικότερη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, ρημάζοντας και διαλύοντας το κοινωνικό σώμα, ειδικά τους πιο ευάλωτους από εμάς. Προβλήματα που στο παρελθόν μας έφεραν αντιμέτωπους με τον κίνδυνο γκετοποίησής του, μετατροπής του σε πιάτσα διακίνησης και εμπορίας ουσιών, υπό την κάλυψη των δυνάμεων καταστολής. Τότε, με τον επίμονο αδιάκοπο αγώνα μας, μαζί με πολλούς αλληλέγγυους, καταφέραμε να διαφυλάξουμε τον ανοιχτό κοινωνικό χαρακτήρα του για όλους.

Σήμερα, εν καιρώ πανδημίας, η όξυνση της επίθεσης κράτους και αφεντικών, με πρόσχημα τη “διάσωση” της οικονομίας, επιτείνει μια ήδη ασφυκτική συνθήκη. Μια συνθήκη φόβου και απελπισίας, όπου η ήδη φτωχοποιημένη πλειοψηφία ωθείται στα όρια της εξαθλίωσης, όλο και περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε ή θα βρεθούμε άνεργοι και αποκλεισμένοι από βασικά κοινωνικά αγαθά. Μια συνθήκη όπου κάθε αντίσταση καταστέλλεται βάναυσα, όπως καταδεικνύει η αστυνομική κατοχή της γειτονιάς των Εξαρχείων, καθώς και η πρόσφατη άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους θαμώνες της πλατείας Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη και ο ξυλοδαρμός πολλών εξ αυτών. Μια συνθήκη όπου οι ταξικές και κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις οξύνονται και εδαφικο-ποιούνται, με τον κατακερματισμό των γειτονιών μας σε ζώνες εμπορευματοποίησης και περιοχές όπου συγκεντρώνονται και διαβιούν όσοι δεν συγκαταλέγονται στους “παραγωγικούς” πολίτες.

Στην περιοχή μας και ειδικότερα στην περίπτωση του πάρκου, η διόγκωση των προβλημάτων αυτών αποτυπώνεται μέσω της απαξίωσης και εγκατάλειψης του χώρου και των άπορων ανθρώπων που καταφεύγουν σε αυτόν στην τύχη τους, ενώ συστηματικά καλλιεργούνται συνθήκες γκετοποίησης και υπονόμευσης του ανοιχτού δημόσιου χαρακτήρα του, επιδιώκοντας να καταστεί μη προσβάσιμο για τους κατοίκους. Εκεί θα έρθουν να πατήσουν στη συνέχεια οι σχεδιασμοί των δημοτικών και κρατικών αρχών για την “αξιοποίησή” του, προωθώντας στην πράξη εκ νέου την καταστροφή του. Σχεδιασμοί που την προηγούμενη περίοδο περιλάμβαναν την περίφραξή του και τη μετατροπή του σε έναν αποστειρωμένο χώρο ειδικής χρήσης.

Είναι ζωτικής σημασίας το πάρκο να συνεχίσει να αποτελεί καταφύγιο για όλους όσους έχουν ανάγκη -άστεγους, φτωχούς, κατατρεγμένους-, αλλά και εστία μαχητικής αντίστασης στη λεηλασία της ζωής μας. Να υπερασπιστούμε τον ανοιχτό κοινωνικό του χαρακτήρα, τόσο απέναντι στα σχέδια καταστολής του από τις δημοτικές και κρατικές αρχές, όσο και απέναντι σε όσους επιχειρούν να τον υπονομεύσουν, μετατρέποντάς το σε πιάτσα διακίνησης και εμπορίας ουσιών, σε πεδίο αντικοινωνικών συμπεριφορών. Έχοντας γνώση πως τα ζητήματα αυτά δεν αφορούν ούτε στενά το πάρκο ούτε στενά τη δική μας γειτονιά, αλλά αποτελούν γενικευμένα φαινόμενα που παράγονται από το ίδιο το σύστημα, καλούμε όλους και όλες, τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τις ευρύτερες δυνάμεις του κοινωνικού – ταξικού κινήματος, να συνδράμουν στη διαφύλαξή του ως ανοιχτού πράσινου χώρου και εστία αντίστασης, αναπόσπαστο μέρος των κινηματικών δομών.

Με όπλο μας την αλληλεγγύη να σπάσουμε τον φόβο, να στρέψουμε την οργή μας απέναντι στις πολιτικές κράτους και κεφαλαίου που δημιουργούν γενικευμένες συνθήκες εξαθλίωσης μέσα στην πόλη και υποθάλπουν τη βία κάθε λογής μαφιών. Θα συνεχίσουμε, τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και μέσα από το πάρκο, να αγωνιζόμαστε για ελεύθερους δημόσιους χώρους για όλους, ενάντια στην τσιμεντοποίηση, την εμπορευματοποίηση και τη μετατροπή τους σε πεδία κανιβα-λιστικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών, αστυνομικών πογκρόμ και ρατσιστικών επιθέσεων, ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Παλεύοντας στο σήμερα με πυξίδα την οικοδόμηση μιας αυριανής κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΟΣΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ, ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ, ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΓΕΝΝΑ

Παρέμβαση αντιπληροφόρησης και φροντίδας του πάρκου

Σάββατο 13 Ιούνη 2020, από τις 12 το μεσημέρι

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων