Ανακοίνωση για τη μεταφορά του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ πάνω στις ίδιες ημερομηνίες και τόπο του 5ου Ελευθεριακού φεστιβάλ

0
1433

Ανακοίνωση για τη μεταφορά του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ πάνω στις ίδιες ημερομηνίες και τόπο του 5ου Ελευθεριακού φεστιβάλ Κοινωνικής, Ταξικής και Διεθνιστικής Αλληλεγγύης

Το 3ήμερο 7,8,9 Ιούλη στους χώρους της σχολής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών (ΙΦΕ) διοργανώνεται από την Αναρχική Πολιτική Οργάνωση το 5ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ κοινωνικής, ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης, που διεξάγεται κάθε χρόνο σε αντίστοιχες ημέρες στην πανεπιστημιούπολη της Αθήνας. Η ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής του 5ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ έγινε ήδη από τις 8 Φλεβάρη και αναρτήθηκε σε όλα τα κινηματικά μέσα, ενώ αργότερα, στις 21 Φλεβάρη, ανακοινώθηκε για τις 30 Ιούνη και 1,2 Ιούλη το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Κατόπιν όμως, προφανώς επειδή γίνονταν αναφορές στον τύπο για πιθανή ημερομηνία των β΄ εκλογών στις 2 Ιούλη (πράγμα που δεν έγινε), ανακοινώθηκε στις 15 Μάρτη η μεταφορά του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ στις ίδιες ημερομηνίες ακριβώς (δηλαδή 7,8,9 Ιούλη) και τόπο, με αυτές του Ελευθεριακού Φεστιβάλ!
Η διοργανώτρια επιτροπή του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ ενημερώθηκε για το άτοπο αυτής της αποφασής της, διότι εκείνες ακριβώς τις ημερομηνίες και στον ίδιο τόπο ήταν ήδη προγραμματισμένο να γίνει το Ελευθεριακό φεστιβάλ. Επισημάνθηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορα που γίνεται αυτό, διότι το ίδιο είχε γίνει και πέρσι θέτοντάς μας απαγορευτικά εμπόδια στην πραγματοποίηση του Ελευθεριακού φεστιβάλ, ότι αυτό συνιστά μια κουλτούρα επιβολής και δεν μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν πάνω στους άλλους.
Ωστόσο παρότι έχουμε δίκιο από κάθε άποψη και θα περιμέναμε να το σεβαστούν, επιλέγοντας άλλες ημερομηνίες, πληροφορηθήκαμε ότι συνέχισαν τα καλέσματα συμμετοχής στο Αντιρατσιστικό για τις ίδιες ημερομηνίες και στον ίδιο τόπο με το Ελευθεριακό και κατόπιν μας ανακοίνωσαν ότι δεν αλλάζει ο προγραμματισμός τους.
Αυτή η συνειδητή επιλογή της διοργανώτριας επιτροπής του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ, να μεταφέρει εν γνώσει της τις ημερομηνίες πραγματοποίησής του πάνω στο 5ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ, πέρα απο το παράδοξο της ταυτόχρονης διεξαγωγής 2 φεστιβάλ σε όμορους χώρους, δημιουργεί πολύ σοβαρά πρακτικά ζητήματα και ερωτήματα για πιθανές οχλήσεις μέχρι και παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Ελευθεριακού Φεστιβάλ.
Έτσι η διοργανώτρια επιτροπή του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ θα πρέπει να πράξει στο πρακτικό πεδίο ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο και αναγκαίο για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εκδηλώσεων του Ελευθεριακού Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους προαύλιους χώρους της σχολής του ΙΦΕ, καθώς η ίδια είναι που έχει την πλήρη κι αποκλειστική ευθύνη για την επιλογή της χρονικής ταύτισης των 2 φεστιβάλ σε όμορους χώρους. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως δηλαδή είναι η γειτνίαση μουσικών σκηνών κι εκδηλώσεων με τους χώρους του ΙΦΕ, θα σημαίνει την πολιτική επιλογή επιβολής της διοργανώτριας επιτροπής του Αντιρατσιστικού πάνω στο Ελευθεριακό φεστιβάλ.
Τέλος, από την πλευρά μας και για ακόμα μια φορά, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλους και όλες στις εκδηλωσεις του 5ου Ελευθεριακου Φεστιβάλ κοινωνικής, ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης και επίσης να κάνουμε εγκαίρως γνωστό και ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε όχληση ή παρεμπόδιση των πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που έχουμε προγραμματίσει με ένα πλήθος καλεσμένων και συμμετεχόντων, θα είναι αποκλειστικά ευθύνη και επιλογή της διοργανώτριας επιτροπής του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ, πράγμα που ελπίζουμε να μη συμβεί.

Η διοργάνωση του 5ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης

Ιούνης 2023